Auteursrechten, Congressen, E-boeken, E-cultuur, Studiedag

Staat van het boek 2011

Op 21 april 2011 werd de Staat van het boek georganiseerd, in De Singel in Antwerpen. De organisatie is in handen van het Boekenoverleg, bestaande uit o.a. Boek.be, Vlaams Fonds voor de Letteren, Bibnet, LOCUS, het Letterenhuis en Stichting Lezen.

Zoals verwacht kwamen er veel welbespraakte, twittervriendelijke slogans uit het debat over auteursrechten en businessmodellen van media op het internet. En dat overgoten met het digibete Algemeen Nederlands van presentatrice Betty Mellaerts. Ik haal er de meest gesmaakte quotes uit:

Jurist Hans Bousie van een van de grootste entertainment-advocatenbureau’s van Nederland:
* Wie het op het internet wil maken, wordt best zo groot mogelijk. Wie dat niet ziet zitten, blijf weg van het internet en wordt zo klein en specialistisch mogelijk.
* Ga niet boven op je auteursrecht zitten, mensen vinden je content toch illegaal. Het ergste is als je e-book niet illegaal wordt gedownload …
* Een recente studie van de Performing Rights Society for Music toont aan dat de totale omzet van de muziekindustrie niet is verminderd. Er is alleen een gigantische verschuiving van inkomsten tussen de recorded music industry en de live music industry.

Columnist Bas Heijne en marketeer Nick Decrock werden samen geïnterviewd:
(Bas) * In reactie op alle versnippering en individualisme, zoekt men conformisme met elkaar. Je zoekt in groepspolarisatie bevestiging over je eigen wereldbeeld.
* Al die interactiviteit leidt tot niets. Mensen willen in een verhaal ondergedompeld worden, zie ook het opiniestuk Is interactive dead? van Max Whitby. Boeken lezen is het bewust toelaten van traagheid in je leven.
(Nick) * Niet eens met Bas. Ik kan me niet meer concentreren op een boek. Te veel ADHD, te veel verslaving aan participatie en hapklare brokken. En toch voel ik me meer verrijkt dan vroeger.
* Privacy is een moderne uitvinding. Sociale netwerken worden opnieuw de dorpen van vroeger.
* (over televisieprogramma’s en sociale netwerken) If they don’t share it, don’t air it.
* Wie geld wil verdienen met e-boeken op het internet, moet in het Engels gaan schrijven.

Joke Bauwens en Birgitte Martens maakten een verband tussen de humanistische boektraditie uit de zeventiende eeuw en mediageletterdheid vandaag. Ook toen ging het om toegang, kennis, begrijpen en doen. Kader van de presentatie was het boek van Bauwens en Katia Segers, Maak mij wat wijs. Continue klonk wel door dat we er momenteel allemaal veel te dicht op zitten om wetenschappelijk onderbouwde conclusies (laat staan voorspellingen) te kunnen maken. Sociologie ten top: gaat het om een leeftijdseffect (aging), een generatie-effect (cohort) of levensfase-effect (life cycle)?

Vooraleer de dag af te sluiten met de obligate politieke stellingnames, gaf auteur Tom Naegels nog een bijzonder rake observaties, te parafrazeren als volgt:

Internet en sociale netwerken rehabiliteren ‘het woord’. Iedereen zit tegenwoordig een hele dag te lezen. Een auteur moet niet langer een plaats zien te vinden in de beeldcultuur en hopen dat zijn lezers hem hebben gezien op televisie, maar kan nu rechtstreeks in dialoog gaan. Sociale netwerken zijn mijn habitat.

Van auteursrechten moet ik het niet hebben, die 350 euro per maand. Mijn boeken zijn een middel om elders werk te zoeken, als columnist, of om subsidies te ontvangen voor auteurslezingen of congressen. Of wie dat niet rond krijgt, kan ook echt gaan werken.

3 gedachtes over “Staat van het boek 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s